Τα Χρώματα των Δωματίων

inart-red-1

Τα χρώματα των δωματίων στο σπίτι σας, πρέπει να αναδεικνύουν την προσωπικότητά σας.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να σκεφτούμε το χρώμα του δωματίου μας, αυτό επηρεάζει κάθε μέρα της ζωής μας.

Τα χρώματα επηρεάζουν εμάς τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή μας ή ακόμα και το κλίμα.

Ορισμένα χρώματα ή ομάδες χρωμάτων, τείνουν να προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις σους περισσότερους ανθρώπους, η συνολική διαφορά έγκειται στην απόχρωση ή στον τόνο που χρησιμοποιείται.

Όταν λοιπόν πρόκειται για διακόσμηση, είναι σημαντικό τα χρώματα να επιλέγονται με σύνεση.

Για να έχετε ένα όμορφο σπίτι, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τις τάσεις. Οι τάσεις στα χρώματα έρχονται και παρέρχονται.

Οι άνθρωποι που ζουν σε ένα σπίτι το κάνουν όμορφο επιλέγοντας χρώματα τα οποία αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητά τους και τα γούστα τους. Το μυστικό βρίσκεται στους συνδυασμούς των χρωμάτων αυτών.

Η επιλογή χρωματικών συνδυασμών, είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα για τους αρχάριους. Το χρώμα έχει τη δύναμη να αλλάξει το σχήμα και το μέγεθος των επίπλων, καθώς επίσης και το σχήμα και το μέγεθος του ίδιου του δωματίου.

Η επιλογή των χρωμάτων δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εφόσον ‘εξοπλίσετε’ τον εαυτό σας με κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και τις επιδράσεις του. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα σχετικά με τα χρώματα του δωματίου, και το πώς
αυτα επηρεάζουν τη διάθεσή σας.

Επιλέξτε με σύνεση!

Έχετε υπόψη ότι κάθε χρώμα έχει μια ψυχολογική αξία. Σκεφτείτε για το πώς αυτά τα χρώματα θέλετε να σας κάνουν να αισθάνεστε εφόσον μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε συναίσθημα από την ηρεμία στην οργή.

Έτσι όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ηρεμία και αρμονία στο δωμάτιό σας, επιλέξετε τα χρώματα ανάλογα. Μερικά χρώματα σε μεγάλες ποσότητες, θα έχουν ακριβώς την αντίθετη επιρροή στη διάθεσή σας αλλά και αυτή των αγαπημένων σας.

Τι διάθεση θέλετε να δημιουργήσετε; Ποια χρώματα θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτή τη διάθεση;

Βρείτε σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αν δυσκολεύεστε, συμβουλευτείτε περιοδικά, βιβλία και ιστοσελίδες για decor, ή χρησιμοποιήστε τα υφάσματά σας για οδηγό. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια καλή προσέγγιση αν αρχίζετε από το μηδέν.

Τα υφάσματα, τα χαλιά, τα έπιπλα, είναι διαθέσιμα σε μια πιο περιορισμένη ποικιλία χρωμάτων σε σχέση με τα χρώματα τοίχου. Μόλις βρείτε κάτι που σας αρέσει, περιορίστε τον αριθμό των χρωμάτων σε όχι περισσότερα από τρία ή τέσσερα.

Πολλά χρώματα μαζί, μπορούν να κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται γεμάτο.

Το κόστος της μπογιάς είναι τέτοιο, που σας αφήνει περιθώρια να πειραματιστείτε σε ένα βαθμό, καθώς μπορεί να μετατρέψει ένα δωμάτιο πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο.

Τα χρώματα των δωματίων και οι επιδράσεις τους

Τα χρώματα συμπεριφέρονται με τρεις βασικούς τρόπους: ενεργητικά, παθητικά και ουδέτερα.

Μπορείτε εύκολα να ταιριάξετε τα χρώματα κάθε δωματίου με τις προσωπικές σας επιθυμίες, με το γούστο σας και με το σκοπό του δωματίου.
Τα ανοιχτά χρώματα είναι επεκτατικά και ευάερα, κάνοντας το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Τα σκούρα χρώματα, είναι σοφιστικε και ζεστά, δίνουν στα μεγάλα δωμάτια μια πιο οικεία εμφάνιση.

Ας δούμε τώρα περισσότερα σχετικά με τα χρώματα και το τι μπορούν να κάνουν σε ένα δωμάτιο:

ΚΟΚΚΙΝΟ

Το κόκκινο αυξάνει το επίπεδο ενέργειας του δωματίου. Είναι μια καλή επιλογή όταν επιζητάτε τον ενθουσιασμό, ιδιαίτερα τη νύχτα. Στο καθιστικό ή την τραπεζαρία, το κόκκινο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και προκαλεί τη συνομιλία.

Σε μια είσοδο, δημιουργεί μια ισχυρή πρώτη εντύπωση. Το κόκκινο έχει δείξει ότι μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, την αναπνοή και τους παλμούς της καρδιάς.

Θεωρείται διεγερτικό στις κρεβατοκάμαρες, αλλά αν είστε στο δωμάτιο μόνο κατά τις βραδινές ώρες, θα το βλέπετε περισσότερο με το φώς των φωτιστικών και το χρώμα θα δείχνει απαλό, πλούσιο και κομψό.
Το έντονο κόκκινο ανεβάζει την αδρεναλίνη περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα.

ΚΙΤΡΙΝΟ

inart-yellow-1

Το κίτρινο αντικατοπτρίζει τη χαρά της ηλιοφάνειας και επικοινωνεί την ευτυχία. Είναι ιδανικό για κουζίνες, τραπεζαρίες, και μπάνια, όπου τα χαρούμενα χρώματα είναι αναζωογονητικά και ανεβαστικά.

Σε χωλ, εισόδους και μικρούς χώρους, το κίτρινο δείχνει επεκτατικό και φιλόξενο. Παρόλο που το κίτρινο είναι ένα χαρούμενο χρώμα, δεν αποτελεί καλή επιλογή σαν βασικό χρώμα όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός δωματίου.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χάσουν την ψυχραιμία τους σε ένα κίτρινο εσωτερικό. Τα μωρά, επίσης, φαίνεται να κλαίνε περισσότερο σε ένα κίτρινο δωμάτιο.

Σε μεγάλες ποσότητες, αυτό το χρώμα τείνει να δημιουργήσει αισθήματα απογοήτευσης και θυμού σε ανθρώπους. Στη χρωματοθεραπεία, τι κίτρινο πιστεύεται ότι διεγείρει τα νεύρα και εξαγνίζει το σώμα.

ΜΠΛΕ

inart-blue-1

Το μπλέ πιστεύεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Για το λόγο αυτό θεωρείται χαλαρωτικό και γαλήνιο και συχνά συνιστάται για υπνοδωμάτια και μπάνια. Χρειάζεται όμως προσοχή: Ένα μπλε παστελ μπορεί να μοιάζει όμορφο, ίσως όμως να γίνει δυσάρεστα ψυχρό σε τοίχους και έπιπλα, ειδικά σε δωμάτια που έχουν λίγο φυσικό φώς.

Αν επιλεγεί το γαλάζιο ως το κύριο χρώμα σε ένα δωμάτιο, καλό θα ήταν να εξισσοροπηθεί με πιο ζεστές αποχρώσεις σε έπιπλα και υφάσματα. Για την ενθάρρυνση της χαλάρωσης σε κοινωνικούς τομείς (οικογενειακά δωμάτια, σαλόνια, μεγάλες κουζίνες) προτιμήστε πιο ζεστές αποχρώσεις του μπλε όπως το γαλάζιο και το τυρκουάζ.

Το μπλε είναι γνωστό ότι έχει μια κατευναστική επίδραση όταν χρησιμοποιείται ως το κύριο χρώμα ενός δωματίου. Το Σκούρο μπλε έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας αισθήματα θλίψης. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση σκούρου μπλε ως το βασικό σας χρώμα και να προτιμήσετε τις πιο ανοιχτές αποχρώσεις του.

ΠΡΑΣΙΝΟ

inart-green-1

Το πράσινο θεωρείται το πιο ξεκούραστο χρώμα για το μάτι. Συνδυάζοντας την αναζωογονητική ποιότητα των μπλε και το κέφι του κίτρινου, το πράσινο είναι κατάλληλο για όλα σχεδόν τα δωμάτια του σπιτιού.

Στην κουζίνα, το πράσινο δροσίζει την ατμόσφαιρα, σε ένα οικογενειακό δωμάτιο ή το καθιστικό, προωθεί την άνεση και την αλληλεγγύη.

Το πράσινο έχει επίσης μια κατευναστική επίδραση όταν χρησιμοποιείται ως κύριο χρώμα για τη διακόσμηση.

Πιστεύεται ότι διώχνει το άγχος και βοηθάει στη χαλαρωση. θεωρείται επίσης ότι βοηθάει στη γονιμότητα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την κρεβατοκάμαρα.

ΜΩΒ

Το Μωβ θεωρείται πλούσιο, δραματικό, και εξελιγμένο. Συνδέεται με την πολυτέλεια αλλά και με τη δημιουργικότητα και σαν δευτερεύον χρώμα δίνει βάθος.

Πιο ανοιχτές αποχρώσεις του μωβ όπως λεβάντα και λιλά, προσφέρουν το ίδιο ξεκούραστη ποιότητα στα υπνοδωμάτια, όπως κάνει και το μπλε χωρίς όμως το ρίσκο να δείχνει ψυχρό.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το πορτοκαλί προκαλεί τον ενθουσιασμό και είναι ενεργητικό χρώμα. Ενώ δεν είναι καλή ιδέα για το σαλόνι ή τα υπνοδωμάτια, είναι εξαιρετική επιλογή για δωμάτιο άσκησης.

Θα σας βγάλει όλα τα συναισθήματα που χρειάζετε να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στους αρχαίους πολιτισμούς, το πορτοκαλί θεωρούνταν ότι θεράπευε τα πνευμόνια και αύξανε τα επίπεδα ενέργειας.

ΟΥΔΕΤΕΡΑ

Τα ουδέτερα χρώματα (μαύρο, γκρι, λευκό και καφέ) είναι βασικά για την εργαλειοθήκη ενός διακοσμητή. Μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται στη μόδα, η αρετή τους όμως, έγκειται στην ευελιξία τους.

Προσθέστε ένα χρώμα για να ζωντανέψετε τα πράγματα, αφαιρέστε το για να τα ηρεμήσει.

Το μαύρο θεωρείται καλύτερο να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *